Pomembnost dobro delujočega zobatega jermena

Avtomoto

Motor z notranjim izgorevanjem je prinesel avtomobilski industriji številne novosti in izboljšave. Res pa je, da se je sama tehnična dovršenost povprečnega avtomobila močno povečala. Tako lahko najdemo v motorju številne komponente, ki morajo delovati brezhibno, da se ustvarja pogonska sila. Ena izmed teh komponent je zobati jermen. Ta je zadolžen za premikanje ročične gredi, ki spreminja rotacijsko silo motorja v pogonsko silo. To pa omogoči, da lahko naš jekleni konjiček pelje naravnost. Zato je zelo pomembno, da je omenjen jermen vedno v dobrem stanju.

Zobati jermen
Zobati jermen igra ključno vlogo pri pravilnem delovanju motorja.

Zobati jermen je ključna komponenta avtomobilskega motorja

Zobati jermen igra ključno vlogo pri pravilnem delovanju motorja. Temu je tako, saj povezuje dve glavni gredi v našem vozilu, ki pa sta:

Odmična gred

Ta je gred, ki se premika oziroma obrača med delovanjem motorja. Zaradi svoje oblike pa pritiska na ventile, ki skrbijo za kompresijski in izpušni hod.

Ročična gred

Ročična gred omogoča prenosa linearne sile v rotacijsko silo v motorju, ki se nato prenese na vztrajnik. Ta pa prenese omenjeno silo na menjalnik in sklopko.

Obe gredi morata biti povezani, da naš avtomobil deluje pravilno. Gredi pa sta povezani preko zobatega jermena. Lahko bi rekli, da je sistem podoben sistemu z verigo, ki ga je možno opaziti na navadnih in nekaterih motornih kolesih.

Motor se lahko resno okvari, če zobati jermen poči

Dejstvo je, da je zobati jermen narejen iz gume. Temu je tako, saj mora ohranjati svojo fleksibilnost pri poganjanju prej omenjenih gredi. Na žalost pa se ta guma sčasoma izrabi, kar lahko privede do tega, da poči. To pa lahko povzroči ogromno škode v našem motorju. Priporoča se, da ga zamenjamo nekje med 50.000 do 150.000 tisoč prevoženimi kilometri.

Če jermen poči, lahko to popolnoma uniči motor. Poleg tega pa je potrebno motor ponovno nastaviti, da bosta obe gredi in jermen ponovno časovno skladno delovali. Vse to pa predstavlja visok strošek, ki se mu lahko izognemo z zamenjavo zobatega jermena.

Simptomi, ki kažejo na okvaro jermena

Težko je opaziti simptome, ki nakazujejo, da zobati jermen ne deluje več tako kot mora. Kljub temu pa smo lahko pozorni na sledeče znake, ki nakazujejo, da je morda potrebna zamenjava jermena. Te znaki pa so:

  • Močne vibracije  v predelu motorja
  • Velika poraba goriva
  • Rožljanje motorja v prostem teku
  • Izguba moči pri pospeških

Na naslovu https://www.silux.si/avto-moto-novice/251/cemu-sluzi-zobati-jermen si lahko preberemo več o zobatemu jermenu in drugih avtodelih. Obenem pa so na strani v ponudbi zajeti mnogi poprodajni in originalni avtodeli za številne vrste vozil.

Similar Posts: