Browse Category by Tehnologija
Tehnologija

Prednosti uporabe zunanjega spominskega medija

Moderni računalniki postajajo vedno bolj zmogljivi in zanesljivi. Dandanes imajo tudi trdi disk in SSD-ji vedno večje kapacitete spomina. Tukaj govorimo tudi o več terabajtih, ki jih večinoma nikoli ne zapolnimo. To nas lahko zavede, saj pomislimo, da ne potrebujemo zunanji trdi disk za hrambo naših informacij. Obstaja pa mnogo razlogov, zakaj ga je dobro imeti in kako nam lahko prihrani veliko nepotrebnih težav. V tem članku se bomo posvetili nekaj glavnim razlogom, da imamo vedno pri sebi zunanji trdi disk. Obenem pa si bomo ogledali nekaj ključnih specifikacij na katere moramo paziti pri nakupu.

Continue Reading
Tehnologija

Povrnitev podatkov s spominskega medija

Digitalne naprave za shranjevanje podatkov postajajo vedno bolj hitre in zanesljive. Tako jih uporabljamo za osebno življenje in delo, saj nam za mnogokrat olajšajo vsakodnevna opravila. Res pa je, da se nam lahko trdi disk, SSD, spominska kartica ali USB ključ pokvarijo. V tem primeru bomo potrebovali reševanje podatkov. Okvara se lahko zgodi zaradi mnogih različnih razlogov. Poglejmo si nekaj najbolj pogostih vzrokov za izgubo podatkov in kaj lahko storimo, če se to zgodi nam.

Continue Reading
Tehnologija

Casio PX-160 slušalke

Obstaja kar nekaj možnosti pri izbiri vrečk in zaščitnih ovitkov. Casio celo ponuja svojo blagovno znamko ovitkov PRIVCASE Privia, ki odlično ustreza PX-160 in cena je precej dostopna.

Casio PX-160 Privia vrečka

Obstaja širok izbor drugih odličnih vrečk na spletni trgovini »Amazon«; pred nakupom pa vseeno preverite, ali bo vrečka primerna za PX-160. Continue Reading

Tehnologija

Zahteven primer, vodovodni sistem Maribor

Voda je vir življenja. Že od začetka poseljevanja so se ljudje naseljevali v bližini vodnih tokov. Danes pa ne potrebujemo zgolj vode, današnji vodovodni sistemi potrebujejo čisto, zdravo, pitno vodo. Vodovodni sistem Maribor torej mora temeljiti na teh dejstvih. Mesto potrebuje čisto in zdravo pitno vodo. Potreben je načrtovan pristop, ki bo zagotovil tako vodo za vse prebivalce mesta. Poleg moderne zasnove vodovoda morajo biti pri vodovodnem sistemu Maribor uporabljeni kvalitetni sklopi, ki edini zagotavljajo nemoteno in varno oskrbo s pitno vodo.

Continue Reading

Tehnologija

Zgodba moje uspešne spletne trgovine

Začelo se je tako, da sem v Google vtipkala izdelava spletne trgovine cena. Na začetku seveda nisem imela zbranih prav veliko sredstev, zato me je zanimalo, če si izdelavo spletne trgovine sploh lahko privoščim. Izbrala sem najcenejšega ponudnika, kar je bila velika napaka, saj spletna trgovina na koncu ni bila taka, kot sem pričakovala. Na koncu je naneslo tako, da je bilo treba spletno trgovino že čez eno leto postavljati na novo in takrat nisem naredila iste napake.

Continue Reading

Tehnologija

Kakšen računalniški ekran kupiti?

LCD led monitor je trenutno najboljša izbira, če se odločate za nakup računalniškega ekrana. Ponuja pač največ za svoj denar in omogoča vse tisto kar pričakujemo od dobrega monitorja. Ponujajo namreč drugačno možnost osvetlitve. Kot pove že njihovo ime, so osvetljeni z led tehnologijo. To pa je tudi glavna razlika, ki jih ločuje od običajnih LCD računalniških ekranov. A ta razlika je vsekakor bistvena. Led tehnologija namreč prinaša ogromno prednosti, zaradi česar postaja vedno bolj priljubljena tudi pri računalniških ekranih in televizijah.

Continue Reading

Tehnologija

Kaj so Magento moduli?

Magento je najbolj znana in tudi ena najbolj razširjenih platform za izdelavo spletnih trgovin. Uporabljajo jo tako največje spletne prodajalne, v katerih je na milijone izdelkov, kot tudi manjše. Prednost trgovine je, da omogoča izjemno pestrost “nastavitev” oziroma prilagoditve, za katere skrbijo Magento moduli. Vsaka funkcija, ki si jo v svoji spletni trgovini zaželite, je z njimi mogoča. Ima pa Magento žal tudi eno pomanjkljivost – je nekoliko bolj zahteven za uporabo, zato je treba ob postavitvi trgovine poskrbeti za uvajanje. Nič hudega – nekaj uric z vašim IT mojstrom, pa jo boste hitro obvladali. Če vam ta nudi podporo tudi kasneje, po zaključku izdelave, pa še toliko bolje.

Continue Reading

Tehnologija

Tablica je fantastično darilo!

Tablični računalniki so prinesli revolucijo na področju gadgetov in moderne tehnologije: so namreč izjemno priročni, lahki in uporabni, z napredkom računalništva pa postajajo tudi vedno bolj zmogljivi. Nekaj časa je namreč veljalo, da se ne splača imeti tablice, če imaš pametni telefon in prenosnik, a kaj kmalu se je pokazalo, da je to velika zmota: pametni telefoni s svojim majhnim zaslonom so primerni le za kakšno brskanje po spletu in podobno, prenosniki pa so še vedno preveliki, pretežki in preveč nerodni, da bi jih redno nosili s sabo. Tablica pa nam je vedno pri roki tako na poti kot doma, hkrati pa omogoča veliko več kot pametni telefon. Idealno za darilo za fanta.

Continue Reading

Tehnologija

Plusi in minusi VPS gostovanja

VPS gostovanje čedalje bolj pridobiva na popularnosti. Virtualni privatni strežnik je nekakšen vmesni člen med deljenim in popolno samostojnostjo na lastnem strežniku. Pri prvem delimo razpoložljive kapacitete z drugimi uporabniki. Pri drugem zakupimo lastno količino prostora na serverju ter imamo nadzor nad porabo posameznih virov. Deljeno gostovanje je namenjeno bolj začetnikom in manjšim podjetjem, ki ne potrebujejo veliko delovnega spomina ali prostora na disku. Privatni server pa je bolj namenjen srednjim in večjim podjetjem, ki želijo dobro mero samostojnosti in neodvisnosti.

Continue Reading

Tehnologija

Trojček je možna sodobna komunikacija

 

V paketu trojček imamo združene storitve, s tem pa je racionalna izbira omogočena. Največkrat trojček pomeni ponudbo, ki vsebuje televizijske programe, internet ter telefon. Vse tri ponudbe so danes za sodobnega človeka praktično nuja, saj brez televizije, spleta ter telefona, vsakdanje aktivnosti praktično niso mogoče. Zato je trojček pametna odločitev, ki predstavlja imeti tri pomembne dobrine v eni ponudbi. O uporabi spleta, telefona ter delno televizije praktično ne razmišljamo.

monitor-1307227_640

Continue Reading