Tepihi za avto so osnovna zaščita

Avtomoto

Želite svoj avtomobil zaščititi in ga čim dlje ohraniti lepega in na videz novega? Ni dovolj, da redno skrbite za to, da se v avtopralnici z njega odstrani umazanija, ki hitro škoduje laku. Prav tako ni dovolj redno vzdrževanje pri mehaniku. Posvetiti se je potrebno tudi notranjosti, ki je največkrat zanemarjena. Kako se lotiti čiščenja in zaščite?

Tepihi za avto in sedeži

Največjo umazanijo lahko v avtu preprečimo, če se uporabljajo tepihi za avto. Tekstilni poskrbijo za čistočo v lepih, suhih dneh, saj ujamejo umazanijo, ki jo z njih stresemo in posesamo. A večinoma ne zadoščajo. Še bolje je, da se uporabijo gumijasti tepihi za avto. Pri teh umazanija ostane na površini in čiščenje je bolj preprosto, prav tako pa v deževju poskrbijo, da ne pride do močenja tal avtomobila.

S tepihi za avto notranjost zaščitimo pred najbolj pogosto umazanijo, očistimo pa jih tako, da jih z avta odstranimo, stresemo, posesamo ali speremo.
Enako so na udaru avtomobilski sedeži. Najboljša zaščita zanje so seveda prevleke, za katere pa se danes marsikdo ne odloči več, saj kazijo videz avtomobila. Takoj je jasno, da sedeži niso “original”, temveč je preko lepih materialov druga plast. Najbolj enostavni za vzdrževanje so tako avtomobilski sedeži iz usnja, kjer se umazanija v obliki trdnih delcev zadrži na površini. Lahko jih enostavno obrišemo s krpo ali posesamo. Pri tekstilnih tepihih pa se nesnaga hitro zažre v material in čiščenje je bolj zahtevno.

Preberite si še naslednji članek: Najboljši strešni kovčki za avto

Kakovostni strešni kovčki avtomobila hitro ter varno zagotovijo, da imamo dodaten prostor za shranjevanje ter prevoz tovora.

Plastični deli notranjosti

Če se tepihi za avto in sedeži lahko posesajo, se lahko plastika neguje zgolj s krpo in blagimi čistili, ki so primerni prav za te namene. Z njimi lahko videz armaturne plošče in drugih plastičnih delov lepo osvežimo. Sicer pa je najbolj pomembno, da ne prihaja do fizičnih poškodb. Te so namreč trajne in poti nazaj ni. Da bi avto ostal lepo ohranjen, torej bodite pazljivi, ds na plastiki v notranjosti ne povzročate prask. Torbice in nahrbtniki, ki imajo tudi kakšne kovinske dele, naj se torej odločijo na sedež ali spravijo v prtljažnik – če jih boste tlačili k sedežem, boste mimogrede opraskali tudi plastiko.

Kako pogosto čistiti?

Notranjost avtomobila velja čistiti po potrebi. Prah s plastičnih delov obrišite vsaj enkrat mesečno, sedeže velja posesati ali obrisati tudi dvakrat v tem času. Tepihi za avto se morajo takrat, kadar je avto veliko v uporabi in je zunaj slabo vreme, očistiti včasih tudi vsak dan. Ni potrebno, da jih vselej operete in posedate, zagotovo pa velja takrat, ko zaključite vožnjo, z njih vsaj stresti pasek in vodo. Tako bo vaš avto videti lep in čist.

Similar Posts: