Zdravje

Zakaj je folna kislina pred nosečnostjo pomembna?

Folati so pravzaprav topni vitamini B9, ki jih lahko najdemo v nekaterih živilih, lahko pa jih v telo vnesemo tudi s kapsulami. Naravna prehranska dopolnila zanjo z visokimi vsebnostmi folatov pa so še posebej pomembna takrat, ko ženska namerava zanositi. Folna kislina pred nosečnostjo oziroma dva do tri mesece pred načrtovano zanositvijo omogoča, da ženska v svoje telo vnese optimalno količino folatov, ki so izredno pomembni za zaščito otroka pred okvarami nevralne cevi.

V tem obdobju lahko ženska poskuša jesti več živil, ki vsebujejo folate, vendar to ne zadostuje za optimalen vnos folatov v žensko telo pred načrtovano zanositvijo. Naravna prehranska dopolnila pa je prav tako priporočljivo jemati v prvem mesecu nosečnosti, zato je podjetje Vitanoval razvilo posebno Fertility + prehransko dopolnilo za njo, ki so povsem naravna in varna za uporabo tudi v prvem tromesečju. Folna kislina pred nosečnostjo je v tem prehranskem dopolnilu obogatena še s kombinacijo drugih sestavin, kot je cink, selen, koencim Q10 in drugo.

Redno uživanje folatov za zdravje otroka v maternici

Optimalna raven folatov v ženskem telesu pred spočetjem otroka zmanjšuje tveganje, da bi dojenček razvil napake v nevralni cevi. Folna kislina pred nosečnostjo zmanjšuje tveganje za nastanek težav z otrokovimi možgani in hrbtenjačo za kar 70 odstotkov. Naravna prehranska dopolnila z visokimi vsebnostmi folatov prav tako preprečujejo razvoj stanja pri otroku v maternici, kateremu pravimo spina bifida.

Spina bifida je namreč stanje, kjer se dojenčkova vretenca nepravilno in trajno izoblikujejo, zato je del hrbtenice nezaraščen, pri čemer pa je vnetjem izpostavljen hrbtni mozeg z ovojnicami. Ženska otroka lahko še vedno donosi, a mu bo ta prirojena napaka povzročala precejšnje težave z gibanjem, mehurjem, črevesjem in hkrati vplivala na njegovo kognicijo.

Priporočljivi dnevni odmerki folatov za nosečnice

Ginekologi svetujejo, da je jemanje folatov in drugih vitaminov v obliki prehranskih dodatkov potrebno tako časovno kot količinsko opredeliti. Uživanje dodatkov je zato priporočljivo dva meseca pred zanositvijo in v prvem tromesečju nošenja otroka v maternici. Približno polovica zanositev ni načrtovanih, zato naj ženska prične z uživanjem folne kisline takoj, ko izve, da je noseča.

Ginekologi priporočajo, da ženska, ki namerava zanositi, dnevno vnese v telo vsaj 0,4 mg folatov. Zato je dobro izbrati takšen dodatek k prehrani, ki nudi čim višje vsebnosti te sestavine. Tako Fertility + naravna prehranska dopolnila za njo vsebujejo kar 0,6 mg folne kisline v eni kapsuli, kar pomeni, da ena kapsula zadosti dnevni potrebi po vnosu te sestavine. Priporočljivo je, da folna kislina pred nosečnostjo v kapsulah vsebuje tudi ostale sestavine, ki krepijo ženski imunski sistem, vzpostavljajo hormonsko ravnovesje in izboljšujejo plodnost.  

Similar Posts: